A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

 

 

 

Mitől ortopéd az ortopéd cipő?

Lábra illő cipőt készíteni beteg lábra bizony nem is olyan könnyű feladat. A bütyöknek, a kalapácsujjnak, az esetleges egyéb deformitásoknak a cipőben helyet kell biztosítani. A cipő ezért formájában nem mindig követheti a divatot.

F 37

Ahhoz, hogy a kalapácsujjnak elegendő helye legyen, a kaplit, azaz az orrmerevítőt meg kell emelni: a cipő orr-része ezáltal magasabbá válik. A cipő orr-részének mindig keménynek kell lennie, mert a bőrnek megvan az a sajátossága, hogy rugalmasságánál fogva, különösen nedves időben, az eredeti formájára áll vissza. Ha nem lenne a cipőben elöl merevítés, akkor a bőr fokozatosan ráfeszülne az egyébként is fájdalmas, irritált bőrfelületekre.

A lúdtalp tünetei és kezelése

A lúdtalp gyakori ortopédiai elváltozás, amelynek lényege, hogy a láb boltozatos rendszere lesüllyed. De vajon hogyan alakul ki a lúdtalp és megelőzhető-e egyáltalán?

ludtalp720

Mi biztosítja a lábboltozat stabilitását?

A láb feladata kettős, egyrészt biztosítja a járáshoz szükséges mobilitást, másrészt a testsúlyt továbbítja a talajra. Anatómiai felépítésében egy boltíves rendszerre hasonlít, több pillérből és az ezeket összekötő boltívrendszerből áll. A lábon kétfajta boltozatot különböztetünk meg: minden egyes ujjnak megfelelően van egy-egy „hosszboltozatunk”, amelyek a sarokcsonttól a lábujjak tövéig érő lábközépcsontok végéig tart. A harántboltozatunk alkotói a lábközépcsontok végei, ahol az ujjak csatlakoznak a lábhoz. A lábboltozatok stabilizálását a láb izmai, szalagrendszere, és az ízületeket összekötő tokrendszer biztosítja.

A térdfájdalomról általánosságban

A térdfájás, térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma.

 terdfajas okai 300x183

A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet. A térdízület szervezetünk leginkább igénybe vett ízülete. Naponta átlagosan 1500-szor hajlítjuk be és nyújtjuk ki lábunkat. Ezért alig akad olyan ember, aki ne tapasztalt volna már meg kisebb-nagyobb térdfájdalmat.

Milyen a jó gyerekcipő?

A gyerekláb fejlődése igazán a felállás után kezd megindulni, és az azt követő járás már nagy terheket ró rá. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermeket hagyjuk saját tempójában fejlődni, ne erőltessük a járást, majd jön magától, ha érett lesz hozzá.

Mikor jön el az idő a cipő vásárlásához?

legs 1554040 960 720

Ebben megoszlanak a vélemények: van, aki szerint, ha megtett pár lépést, már lehet ráadni a cipőt, így megszokva a viselését; és van, aki szerint kifejezetten jót tesz, ha mezítláb tanul megy a gyerek járni. Igazából ezt a szülő dönti el, ha megfelelőek a körülmények, nincs balesetveszély, nyugodtan lépkedhet mezítláb a gyerek.

Elöljáróban annyit, ha megfelelő minőségű, kiképzésű cipő van a kisgyerek lábán, annál nagyobb az esélye, hogy a lába egészséges lesz, és nem alakul ki lúdtalp, vagy egyéb rendellenesség.

A leggyakoribb lábfájdalmak

A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, valamint szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg.

index

Azon túlmenően, hogy a láb eleve óriási terhelésnek van kitéve – a fokozott terhelés, például a sok állással és járással nehezített munka további terhelést jelent számára. A korral a talp kiszélesedik, a lábfej megsüllyed, a sarok alatti zsírszöveg csökken, a bőr szárazabbá válik, ez terheli a lábat. Nőknél a magas sarkú cipő viselése szintén tüneteket okoz.

A cipőválasztás szempontjai

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy lábbelinek ahhoz, hogy egészségesnek tekinthessük?

 Lifestyleshop Marc LM2 1280x640

Kezdjük legalul: a vékonyabb-vastagabb, keményebb-puhább talpak közül a megfelelő középutat érdemes megkeresni, ami kellően rugalmas, de nem túl puha. A túl vékony, vagy túl puha talpú cipő (például, amikor a légtalp kilyukad) ugyanis az Achilles-ín fájdalmait okozhatja, a túl vastag, merev talp pedig amiatt okozhat lábfájdalmakat, hogy nem segíti eléggé a lábfej átgördülési mozgásfázisát.

 

Nagyon fontos a sarok felépítése is.

ortopéd, cipő, lábbeli, cipészet, Nyíregyháza, komfort, egészség, méret, cipőgyártás, gyártás, készítés, kiszállítás, egyedi, divatos, gyógycipő, gyógyászat, cipőkészítés

Untitled 1 png