A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

 

 

 

A cipőválasztás szempontjai

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy lábbelinek ahhoz, hogy egészségesnek tekinthessük?

 Lifestyleshop Marc LM2 1280x640

Kezdjük legalul: a vékonyabb-vastagabb, keményebb-puhább talpak közül a megfelelő középutat érdemes megkeresni, ami kellően rugalmas, de nem túl puha. A túl vékony, vagy túl puha talpú cipő (például, amikor a légtalp kilyukad) ugyanis az Achilles-ín fájdalmait okozhatja, a túl vastag, merev talp pedig amiatt okozhat lábfájdalmakat, hogy nem segíti eléggé a lábfej átgördülési mozgásfázisát.

 

Nagyon fontos a sarok felépítése is.

A sarokrész természetesen sosem lehet alacsonyabb, mint a cipő első része. A négy-öt cm-nél magasabb sarkú cipő rendszeres viselése során a testsúly az előlábra terhelődik, ami ennek következtében (ha a cipő első része elég tág) szétterül, lelapul, a harántboltozat lesüllyed, ami megint lábfájdalomhoz vezet. A túl magas sarok másik kellemetlen következménye, hogy (ha az előrész szűk) a láb lecsúszik, beszorul a szűk előrészbe, a lábujjak összenyomódnak, torzulhatnak, a láb bőre is sérülhet.

 

Az ajánlott szármagasságot elsősorban az szabja meg, hogy milyen tevékenység közben viselik a cipőt: annak, akinek a munkaköréből adódóan sokat kell állni, járkálni, tanácsosabb a bokát is tartó, magas szárú cipőt viselni.

 

A láb anatómiai formájának nem megfelelő, rosszul megválasztott cipő nyomja, dörzsöli a lábat, így kellemetlen sérülések, például vízhólyagok alakulhatnak ki a használata során, sőt, maradandó, legalábbis nehezen gyógyuló károsodásokat is okozhat, ilyen például a bütyök, a bőrkeményedés és a tyúkszem.

 

A fentieken kívül meghatározzák a cipővásárlást az anatómiai sajátosságok, elsősorban a lábforma. A saját lábának adottságaival általában már tisztában van az ember: van-e valamilyen deformitás (bütyök, kalapácsujj, esetleg sarokprobléma), ami megnehezíti a cipővásárlást. Bizonyos esetekben már érdemes ortopéd orvoshoz fordulni, és szakvéleményt kérni gyógycipő viselésével, vagy korrekciós műtéttel kapcsolatban, ha a járás fájdalmas, problémát okoz. A már kialakult probléma hosszútávon keseríti meg az ember életét, azonban orvosi segítséggel, végső esetben műtéttel, a probléma orvosolható, és sokkal élvezhetőbb életminőséget tesz lehetővé.

ortopéd, cipő, lábbeli, cipészet, Nyíregyháza, komfort, egészség, méret, cipőgyártás, gyártás, készítés, kiszállítás, egyedi, divatos, gyógycipő, gyógyászat, cipőkészítés

Untitled 1 png