A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

 

 

 

Milyen a jó gyerekcipő?

A gyerekláb fejlődése igazán a felállás után kezd megindulni, és az azt követő járás már nagy terheket ró rá. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermeket hagyjuk saját tempójában fejlődni, ne erőltessük a járást, majd jön magától, ha érett lesz hozzá.

Mikor jön el az idő a cipő vásárlásához?

legs 1554040 960 720

Ebben megoszlanak a vélemények: van, aki szerint, ha megtett pár lépést, már lehet ráadni a cipőt, így megszokva a viselését; és van, aki szerint kifejezetten jót tesz, ha mezítláb tanul megy a gyerek járni. Igazából ezt a szülő dönti el, ha megfelelőek a körülmények, nincs balesetveszély, nyugodtan lépkedhet mezítláb a gyerek.

Elöljáróban annyit, ha megfelelő minőségű, kiképzésű cipő van a kisgyerek lábán, annál nagyobb az esélye, hogy a lába egészséges lesz, és nem alakul ki lúdtalp, vagy egyéb rendellenesség.

Minden baba esetében megfigyelhető, hogy amikor feláll, bokája kissé befelé dől, a boka belső része lejjebb van, de e teljesen normális. A járás során még bizonytalanok, illegnek-billegnek, de a terhelés megindulásával kialakul az egyensúly megtartását biztosító izomzat.

Amíg a baba nem jár naponta több órát, addig tökéletes a puhatalpú cipő, illetve egészséges a mezítláb járkálás füves, homokos, kavicsos talajon. 

Az utóbbi néhány évben divatba jöttek az úgynevezett „szupinált” talpú cipők, melyeknek lényege, hogy a cipő talpának belső éle magasabban áll, mint a külső, ezáltal a befelé dőlő bokát kissé kiemeli, a kifelé dőlő sarok helyzetét középhelyzetbe hozza. (a betétek is hasonló elven működnek) Szupináció egyébként latin fogalom, a láb belső szélének emelését jelenti.
Igazából a szupinált talpú cipőkkel semmilyen gond nincs, de a különböző gyártók által sugallt abszolút szükségességről szó sincs. Tehát nem igaz az, hogy ha a gyermek nem ilyen cipőt kap, akkor tönkremegy a lába. (amire egyes gyártók indirekt módon utalnak) Annál is inkább, mert hosszú távú hatástanulmány a szupinált talpú gyermekcipőkről és a lábra gyakorolt hatásáról  a mai napig nem áll rendelkezésünkre.
A szupinált talpú cipők ártani biztosan nem ártanak, némi tartásjavító hatással bírnak, ha a gyermek kényelmesnek érzi, akkor érdemes használni, de nem elengedhetetlen szükséglet a viselése.
Egyébként a különböző segédeszköz boltokban beszerezhető vény nélküli úgynevezett szupináló szilikonos sarokék is, melyet egy laposabb talpú cipő sarkába téve vagy beleragasztva ugyanez a hatás érhető el.

Szintén jó választás, ha nem szupinált, hanem belső oldalán a hosszboltozatnak megfelelően emelőt képeznek a cipő talpára. (ha az ember benyúl a cipőbe, érezhető a belső felületen egy kis dombocska) . Ez azt a célt szolgálja, hogy a gyermek még lapos hosszboltozatának legyen egy erős alátámasztása.

Akár szupinált, akár belső emelővel ellátott cipőt veszünk, nagyon fontos, hogy a cipő sarka legyen jó erős!

Ez nem azt jelenti, hogy a cipő feltétlenül magas szárú legyen, hanem, hogy a talp és sarok találkozásánál, a cipő kérgi része, mely a sarkat stabilizálja, ne legyen oldalirányba nagyon elmozgatható. Gyakori panasz, hogy a „gyermek lába biztosan nem jó, mert hamar kitapossa a cipőt”. Valójában egy jó gyermekcipőt nem lehet igazán kitaposni, még masszív lúdtalp esetén sem.
Ennek megfelelően egy szandál is lehet erős sarkú, ha jól ki van képezve a kérgi része, és egy magas szárú cipő is lehet elégtelen, ha egyáltalán nem tartja a gyermek sarkát.
További szempont, hogy a talp legyen kellően rugalmas, hogy a gyermek járásakor a gördülési fázist segítse. Ha a cipő két végét kezünkkel összenyomjuk érezhető a rugózása. Az sem jó, ha túl merev, az sem, ha nagyon hajlékony.

A teljesen lapos talpú és felnőttkorban szintén az utóbbi időben divatos gördülő, ívelt talpú gyermekcipők semmiképpen nem ajánlottak!

Azt a cipő, amelyet néhány nap után sem szokja meg gyermekünk, nem szabad tovább erőltetni.

ortopéd, cipő, lábbeli, cipészet, Nyíregyháza, komfort, egészség, méret, cipőgyártás, gyártás, készítés, kiszállítás, egyedi, divatos, gyógycipő, gyógyászat, cipőkészítés

Untitled 1 png