A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

 

 

 

Mitől ortopéd az ortopéd cipő?

Lábra illő cipőt készíteni beteg lábra bizony nem is olyan könnyű feladat. A bütyöknek, a kalapácsujjnak, az esetleges egyéb deformitásoknak a cipőben helyet kell biztosítani. A cipő ezért formájában nem mindig követheti a divatot.

F 37

Ahhoz, hogy a kalapácsujjnak elegendő helye legyen, a kaplit, azaz az orrmerevítőt meg kell emelni: a cipő orr-része ezáltal magasabbá válik. A cipő orr-részének mindig keménynek kell lennie, mert a bőrnek megvan az a sajátossága, hogy rugalmasságánál fogva, különösen nedves időben, az eredeti formájára áll vissza. Ha nem lenne a cipőben elöl merevítés, akkor a bőr fokozatosan ráfeszülne az egyébként is fájdalmas, irritált bőrfelületekre.

A cipő másik ismertetőjele az ún. akcióhossz. A betegek, amikor elkészült ortopéd cipőjük, felpróbálják, sokszor kifogásolják, hogy lábbelijüket elszabták, mert a cipő körülbelül egy centiméterrel hosszabb, mint a lábuk. Ezt a bizonyos egy centimétert nevezzük akcióhossznak. Ez azért fontos, mert a cipő használat közben - amikor a láb átgördül - kissé meghajlik, ezért megrövidül. Bizonyára többen jártak úgy, hogy vettek egy, a boltban még kényelmesnek tűnő cipőt, amely olyan volt, mintha a lábukra öntötték volna, aztán később, a használat során a cipő nyomott, feltörte a lábat. Ennek az oka, hogy hiányzik az akcióhossz, vagyis az a szűk egy centiméter a cipő orrából.

Az ortopéd cipő egyik fő feladata, hogy a láb fájdalmas mozgásait meggátolja. Ezért a cipőbe bizonyos megerősítéseket kell elhelyezni. Legtöbbször a cipő kérgét vezetik fel a szárba vagy előre, a cipő oldala felé. A kéreg ilyenkor speciális rostbőrből készül. A kéreg ilyenkor megfelelően rögzíti, mintegy satuba fogja a bokaízületet, mozdulatlanságot biztosít járás közben is. Ugyanis, ha a fájdalmas ízületi mozgást kikapcsoljuk, azzal jelentősen csökkenthetjük a betegek panaszát.

Természetesen teljesen merev bokával nehéz járni, hiszen a lépés átgördülésekor a bokának is mozognia kell. Az átgördülés segítésére találták ki a gördülőtalpat. A gördülőtalp kissé vastagabb a megszokott talpvastagságnál, a cipő orra felé felhajlik, úgy néz ki, mint egy holland fapapucs, vagy egy sportcipő. Így lépéskor a cipő orra nem akad el és a boka mozgását sem kell igénybe venni. Természetesen nagyon fontos az is, hogy miből készül a cipő talpa. A legjobb erre a célra a csúszásgátolt gumi.

ortopéd, cipő, lábbeli, cipészet, Nyíregyháza, komfort, egészség, méret, cipőgyártás, gyártás, készítés, kiszállítás, egyedi, divatos, gyógycipő, gyógyászat, cipőkészítés

Untitled 1 png